We wonen in een wijk die volop in ontwikkeling is, op 10 minuten afstand van het station en het winkelcentrum Part Dieu, op de grens van het 3e arrondissement van Lyon en Villeurbanne

Ons huis, getekend door Angelina's zus
vue sur la ville

De nabijgelegen parochie van het Heilig Hart profiteert van deze bevolkingsgroei en biedt diverse activiteiten aan waarin verschillende culturen elkaar ontmoeten.

Op deze plaats proberen wij handen en voeten te geven aan de oproep die we gehoord hebben om «God in alles lief te hebben en te dienen.»

La communaute

Ons gemeenschappelijke leven in Lyon

Ons gemeenschappelijke leven moet elk jaar weer opnieuw uitgevonden worden, zodat ze een steun kan zijn voor de zending van alle zusters.

Onze activiteiten worden gedragen door het dagelijkse gemeenschappelijke gebed. We komen samen voor belangrijke gebeurtenissen, ze vormen markeringspunten in ons gemeenschapsleven.

De gewelfde kelder is het biddend en vierend hart van het huis, en de tuin is een kalme haven die beweegt op het ritme van de seizoenen.

Momenten van ontspanning en de ontvangst zijn eveneens belangrijk, en we ontvangen graag: het noviciaat voor bijeenkomsten van het ignatiaanse internoviciaat, zusters op doorreis, familie en vrienden, mensen die rust en stilte zoeken…

notre jardin
Onze tuin
In de kapel
Angelina en Christiane werken in de tuin

De relatief kleine afstand tot de gemeenschap in Ameugny maakt het mogelijk de zusters daar indien nodig te helpen in de ontvangst in Taizé en deel te nemen aan feesten of andere gebeurtenissen.

Ons werk in Lyon

We onderhouden contacten met de nabije omgeving. Desondanks bestaat de gemeenschap hoofdzakelijk in een breder verband. Dit netwerk is elk jaar weer anders en wordt gevormd door de zendingen van de zusters:

Angelina

Angelina vertelt ons iets over haar werk als vrijwilliger: “Ik vind het heel fijn om mijn tijd te besteden aan mensen die door het leven zijn bechadigd en die een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Eén ochtend per week ben ik in de ontvangst van „Notre Dame des Sans Abri“ (Onze Lieve Vrouw van de Daklozen): we doen een spelletje domino, of een kaartspel, en ik probeer aanwezig te zijn voor hen die dat nodig hebben!

Isabelle

In voorbereiding…

Agnès

Ik ben door mijn congregatie en door het bisdom uitgezonden naar de parochie van Corbas (ten zuidoosten van Lyon). Sinds 2014 ben ik in dienst van de Kerk in deze parochie, de afgelopen twee jaar als coordinator van de parochie en die vooralsnog geen pastoor heeft. Een assisterend priester helpt ons in de viering van de sacramenten en de priester-moderator is een verrijkende schakel tussen het bisdom en de parochie. De leden van het EAP (Pastoraal Animatie Team) zorgen ervoor dat het leven van de parochie, haar relatie tot God, tot anderen en tot de Kerk gevoed wordt. Ik beleeft deze dienst in de parochie van Corbas met vreugde, ondanks de moeilijkheden en de uitdagingen die wij samen dagelijks doormaken, en weet me gesteund door het gebed van de communiteit van Lyon.

Jessica

Ik ben werkzaam in het schoolpastoraat school van de Paters Maristen. Ik houd me vooral bezig met de pastorale zorg binnen de school (voor de leerlingen tussen 11 en 16 jaar), en ik begeleid de voorbereiding op de sacramenten, en meer schoolbrede projecten tijdens de Advent en Vastentijd, het feest van de patroonheilige van de school, en diverse solidariteitsprojecten. Mijn werk is afwisselend, ik hou van het contact met de leerlingen, de ouders, en ook de leerkrachten. Het is heel mooi om getuige te zijn van de menselijke en geestelijke reis van ieder mens.

Wendy

Een paar dagen na de viering van mijn eerste geloften in Ameugny ben ik aangekomen in de gemeenschap in Lyon. Mijn eerste bezigheid voor de komende twee jaar is een studie aan het IPER (Institut Pastoral d’Etudes Religieuses). Het doel van deze opleiding is mijn geloof te verdiepen, zodat ik er gefundeerd over kan praten  in de wereld van vandaag. Ik ontdek niet alleen de vakken die worden onderwezen, maar er gaat ook een heel nieuwe wereld voor me open, omdat de studenten heel verschillende achtergronden hebben. In het kader van mijn stage heb ik ook de mogelijkheid de catechese in een parochie te ontdekken. Het is een groot avontuur om catechese te mogen geven aan kinderen, getuige te zijn van al hun vragen, hun overpeinzingen en hun verlangen om Jezus beter te leren kennen. Maar mijn werk houdt niet op bij het studeren. Afhankelijk van wat nodig is, help ik soms mee in de gemeenschap van Ameugny. En het gemeenschapsleven is ook een echte plaats van zending, die mij veel vreugde schenkt en mij in staat stelt nieuwe dingen te ontdekken. Met God gaan we van het ene begin naar het andere…

Verder lezen...