Er was eens….

De geschiedenis begint op de rechteroever van de Schelde, in België, bij de poorten van Doornik, zo rond 1231.

Twee vrouwen, zo verhaalt de traditie, stellen hun bezittingen beschikbaar voor de armen en openen een gastenhuis. Al spoedig zijn ze met z’n zessen en leven volgens de regel van Augustinus.

Er is geen markante persoonlijkheid of een uitstraling van heiligheid die het begint kenmerkt… Slechts het geloof en de dienstbaarheid van deze enkele vrouwen die bij het vallen van de avond de voorbijgangers een warme slaapplaats bezorgen.

Bijna acht eeuwen zijn verstreken en we hebben we een bewogen geschiedenis achter de rug. Binnenkort kunnen we spreken over acht eeuwen van trouw en creativiteit in het luisteren naar waar de wereld en de Geest om vragen. Van gastenhuis naar kloostergemeenschap en van kloostergemeenschap naar een apostolisch leven….

Tegenwoordig zijn we een internationale congregatie die leeft vanuit de ignatiaanse spiritualiteit. We zijn ons ervan bewust dat de geschiedenis ons gevormd heeft. Van generatie op generatie voelen we ons gedragen door deze traditie, die ons uitnodigt om aan de volgende stap vorm te geven…

De oorspronkelijke gemeenschap heeft heel wat crises en veranderingen doorgemaakt: klik op een periode naar keuze om de loop van het historisch avontuur van onze Congregatie te volgen of om over een bepaalde periode meer te weten te komen.

foyer du 13e siècle
De haard uit de 13e eeuw

Twee vrouwen openen hun deuren voor langskomende pelgrims. De tijden zijn moeilijk, er is veel armoede en de zusters zijn op één hand te tellen. Deze vrouwen waarvan de namen niet meer bekend zijn, zijn zich er niet van bewust dat ze een fundament leggen, dat ze wortels zijn.

De boom groeit langzaam, de Regel van Augustinus bevloeit hem met liefde, vrijheid en vertrouwen in de dienst aan de armen en zieken.
Verder lezen…

règle de saint augustin
De monastieke regel

Het ziekenhuis verandert in een klooster. Een jezuiet begeleidt deze verandering. De spiritualiteit van de Geestelijke Oefeningen van Ignatius zal de vruchtbare grond van hun gebedsleven gaan worden.

Stap voor stap worden de deuren geopend voor inwonende gasten en leerlingen.
Verder lezen…

constitutions de 1857
De ignatiaanse Constituties van 1857

Na de uitzetting tijdens de Franse Revolutie groeit er een nieuwe twijg aan dezelfde wortels. Vanaf dat moment, en nog altijd op dezelfde plaats, houden de zusters zich bezig met onderwijs en opvoeding.

In 1857 ontvangen ze Constituties die een bewerking zijn van de Constituties van Ignatius van Loyola : de ignatiaanse ent is aangeslagen. De geest van de Constituties en de Geestelijke Oefeningen verstevigt de takken en doet ze naar de vier windstreken uitspreiden : naar België, Engeland, Brazilië, Kongo, en vervolgens naar Frankrijk en nu ook naar Zuid-Korea.
Verder lezen…