We wonen in een wijk die volop in ontwikkeling is, op 10 minuten afstand van het station en het winkelcentrum Part Dieu, op de grens van het 3e arrondissement van Lyon en Villeurbanne

Ons huis, getekend door Angelina's zus
vue sur la ville

De nabijgelegen parochie van het Heilig Hart profiteert van deze bevolkingsgroei en biedt diverse activiteiten aan waarin verschillende culturen elkaar ontmoeten.

Op deze plaats proberen wij handen en voeten te geven aan de oproep die we gehoord hebben om «God in alles lief te hebben en te dienen.»

Ons gemeenschappelijke leven in Lyon

Ons gemeenschappelijke leven moet elk jaar weer opnieuw uitgevonden worden, zodat ze een steun kan zijn voor de zending van alle zusters.

Onze activiteiten worden gedragen door het dagelijkse gemeenschappelijke gebed. We komen samen voor belangrijke gebeurtenissen, ze vormen markeringspunten in ons gemeenschapsleven.

De gewelfde kelder is het biddend en vierend hart van het huis, en de tuin is een kalme haven die beweegt op het ritme van de seizoenen.

Momenten van ontspanning en de ontvangst zijn eveneens belangrijk, en we ontvangen graag: het noviciaat voor bijeenkomsten van het ignatiaanse internoviciaat, zusters op doorreis, familie en vrienden, mensen die rust en stilte zoeken…

notre jardin
Onze tuin
In de kapel
Angelina en Christiane werken in de tuin

De relatief kleine afstand tot de gemeenschap in Ameugny maakt het mogelijk de zusters daar indien nodig te helpen in de ontvangst in Taizé en deel te nemen aan feesten of andere gebeurtenissen.

Ons werk in Lyon

We onderhouden contacten met de nabije omgeving. Desondanks bestaat de gemeenschap hoofdzakelijk in een breder verband. Dit netwerk is elk jaar weer anders en wordt gevormd door de zendingen van de zusters:

Isabelle
Angelina
Christiane

Een deel van mijn werkzaamheden leidt ertoe dat ik veel mensen ontmoet binnen de stichting «Coup de Pouce Universitaire» (CUP). Ik ben lid van een team van medewerkers in de receptie, en kom daardoor in contact met studenten aan universiteiten en hogescholen die uit het buitenland komen, of die de status van asielzoeker hebben (met min of meer hetzelfde opleidingsniveau) en die een opleiding Frans als tweede taal volgen.

De receptie vormt een brug tussen de studenten en de vrijwilligers (uit verschillende beroepsgroepen) die Franse les komen geven of scripties corrigeren. We zijn ook gewoon aanwezig om een luisterend oor te bieden, om studenten die ver weg van huis zijn en vaak alleen gekomen zijn, de weg te kunnen wijzen. De meesten van hen worden hier geconfronteerd met een nieuwe cultuur waarin ze enkele maanden of jaren zullen leven en met andere onderwijs- en studiemethoden dan die in hun eigen land.

We delen in de rijkdom van deze diversiteit en in de uitdagingen die ze met zich meebrengt. Dat houdt me alert in de voorbeden en de dankzegging voor alles wat we samen meemaken en beleven.

Agnès
Jessica
Margriet

Ik ben niet naar Lyon gekomen voor een specifieke pastorale taak, maar… om te studeren. Ik volg een driejarige opleiding aan de IPER (een pastoraal instituut voor religieuze studies). Deze studie is een goede voorbereiding op werk in het pastoraat dat ik in de toekomst zou kunnen gaan doen. Aan de IPER zijn we met ongeveer honderd studenten van tussen de 18 en de 60 jaar. We volgen theoretische vakken, zoals exegese, dogmatiek, filosofie, moraal en kerkgeschiedenis, maar we nemen ook deel aan themadagen met een meer pastorale inhoud, zoals bijvoorbeeld de pastorale begeleiding van uitvaarten en geloofsoverdracht. Zelfs de vakken die vooral theoretisch zijn, hebben altijd een pastorale kant. Toen we bijvoorbeeld bij exegese bezig waren met de wonderverhalen in de evangeliën, heeft de docent ons laten nadenken over de vraag tot welke leeftijd kinderen deze verhalen letterlijk opvatten met Jezus als superheld, en vanaf welke leeftijd ze kunnen begrijpen dat de verhalen over wonderen ook op een andere manier gelezen kunnen worden. Naast het plezier dat deze studie mij geeft, is het vooral een studie die mijn geloof regelmatig flink door elkaar schudt, maar die het daardoor uiteindelijk juist verdiept.

Verder lezen...